300 178 - толкова са хората с осигурителен доход по-голям или

...
300 178 - толкова са хората с осигурителен доход по-голям или
Коментари Харесай

Над 300 000 души у нас са с осигурителен доход 3400 лв. и нагоре

300 178 - толкоз са хората с застрахователен приход по-голям или еднакъв над 3400 лева към септември тази година, излиза наяве от данни на Национална агенция за приходите.
Прочетете още
Средномесечният брой на лицата с приходи над оптималния застрахователен (МОД) от началото на 2023 година е 284 034.

Ако се вземат данните на Национален статистически институт работната мощ у нас включва 3,067 млн. души, т.е. 10% от общия брой работещи попадат във високата група. За съпоставяне - през 2019 година работещите с застрахователен приход най-малко колкото МОД са били почти наполовина по-малко - 157 507.

Темата с оптималния застрахователен приход е значима на фона на проектите за повишението му и на политическите диспути към измененията в данъчната сфера. Измежду тези 300 178, чиновниците, получаващи над 3750 лв. на месец, ще получават със 78.41 лв. по-малка заплата, в случай че тя не бъде увеличена от работодателите им.

В заявените в Национална агенция за приходите данни не се показват специалности, само че попадат кодове на икономическата активност. Най-популярните:
Компютърно програмиране - 26 810 лица;Други действия в региона на осведомителните технологии - 23 411 лица;Дейност на лечебни заведения - 13 277 лица;Дейности на екстериториални организации и служби (например Европейски Съюз, МВФ и др.) - 11 132 лица;Консултантска активност по осведомителни технологии - 8530 лица.
Много или малко са 10% служащи с оптимален приход? Според икономиста от Института за пазарна стопанска система Адриан Николов  " очевидният отговор е " доста ", само че това действително отразява съответни промени в стопанската система и пазара на труда: " От една страна - забележителната инфлация, или обезценяване на парите по отношение на стоките и услугите през последните три години, от друга - преструктурирането на пазара на труда и експанзията на ИКТ бранша даже и в хода на най-сериозния срив в хода на пандемията, когато съвсем всички браншове губеха претовареност ".

По думите му, обаче, и самият предел има значение - защото повишаването на МОД се забави по отношение на растежа на продуктивността на труда и заплатите през последните години.

Що се отнася до разпределението по стопански действия, съгласно Николов, то " наподобява много здравословно, защото очевидно разнообразни браншове на българската стопанска система съумяват да обезпечават на служащите висок витален стандарт ". Вече има и индустриални действия с висока добавена стойност, които дават конкурентни на софтуерния бранш заплати. Такива са и енергетиката, и добивния бранш, които са изключително видни на районната карта - дребните общини с електроцентрали и мини са неизбежно в челото на класацията по заплати.

На фона на огромния брой ИТ фрагменти с оптимални приходи, какво ще е бъдещето на бранша на фона на съкращенията в софтуерните компании в чужбина. Според Адриян Николов и у нас се вижда закъснение в търсенето на ИТ фрагменти, още повече в аутсорсинг промишлеността, само че това търсене поначало се задоволява все по-трудно. На този декор наподобява малко евентуално най-малко в кратковременен проект тази претовареност да е доста застрашена у нас - по-скоро разрастването ще се забави, не на последното място поради все по-острия дефицит на фрагменти, написа news.bg.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР